Ambulante gezinsbegeleiding

Soms is het fijn als er iemand naast je staat en met je meedenkt.

Gezinsbegeleiding is er voor gezinnen met kinderen en jongeren in de leeftijd tussen de 0 en 18 jaar. Wij begeleiden gezinnen die vragen hebben over de opvoeding of omgang met de kinderen. Dit door te luisteren, observeren en de wensen en behoeften van de verschillende gezinsleden in kaart te brengen en na te gaan hoe het kan worden verbeterd. Wij geven praktische tips en adviezen, maar zullen ook spiegelen, confronteren en je leren omgaan met conflictsituaties. Doel hiervan is dat je uiteindelijk weer het gevoel krijgt grip op je (gezins)leven te hebben.

In elk gezin is weleens wat. Soms vind je je kinderen lastig en weet je even niet goed hoe hiermee om te gaan. Als je kind niet wil luisteren of  ’s avonds niet gaat slapen of wanneer je zelf even wat minder geduldig en uitgerust bent. Je opvoeding kan ook in de knel komen omdat je zelf problemen hebt of als je relatie niet lekker loopt.

Het huidige gezinsleven is superdruk en kan je als ouders behoorlijk wat spanningen en stress bezorgen. Denk aan die dagelijkse hectische ochtendspits: opstaan, wassen, aankleden en ontbijten. Ondertussen je kinderen aansporen en aanmoedigen om op te schieten. Daarna de kinderen wegbrengen om vervolgens de hele dag te gaan werken. Vervolgens tijd maken voor schoolgesprekken, je sociale contacten bijhouden, je ouders bezoeken, kinderen naar afspraakjes brengen en halen,  naar partijtjes of sportclubs brengen en weer ophalen. Aansluitend boodschappen doen, gezond koken, samen eten, kinderen naar bed brengen, het huis snel op orde brengen, een wasje draaien én misschien nog wat werken of sporten.

De kans is groot dat je nauwelijks toekomt aan écht aandacht en tijd hebben voor je kinderen of je sociale leven. Hoe graag je ook wilt. Oh, en vergeet je partner niet!  Want, je bent ’s avonds moe en ploft uitgeput op de bank. Kortom: het runnen van een modern gezinsleven is inspannend en het vraagt behoorlijk meer energie en planning dan waarschijnlijk gedacht. Dat je vervolgens vaker dan je lief is uit je slof schiet en het gevoel hebt dat de opvoeding je boven het hoofd groeit, is helemaal niet zo gek!

Het hele gezin wordt begeleid. De hulpverlening vindt thuis plaats. De ambulant gezinsbegeleider kijkt met je mee en geeft inzicht in je persoonlijke situatie en in je gezinssituatie. Jullie als gezin geven zelf aan wat de behoefte is en waar ze ondersteuning bij willen om tot groei en zelfontplooiing te komen. Het gezin houdt de regie. We maken samen een zorgplan met concrete doelen, waar we stap voor stap mee aan de slag gaan. Vanuit een zorgplan richten we ons op het versterken van de opvoedingsvaardigheden van ouders. Dit gaat in combinatie met het vergroten van inzicht van ouders in de eigen situatie en die van het kind of de kinderen. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de onderlinge communicatie.

We werken met verschillende methodieken. Beeldvorming, interactie en communicatie staan centraal. Vertrouwen en samenwerking is de basis om maatwerk te leveren. Als het goed is, vermindert onze begeleiding na verloop van tijd: jullie zijn gegroeid en kunnen op eigen kracht verder.

Wil je graag relaxter worden en meer rust ervaren? Een gezellig gezin vormen, waarin je kinderen naar je luisteren en ook genieten? Praktijk de Bouwsteen denkt graag mee!